Polityka prywatno┼Ťci

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Odwiedzaj─ůc Portal Przodek.pl (zwany dalej ÔÇ×portalemÔÇŁ, ÔÇ×serwisemÔÇŁ, ÔÇ×Przodek.plÔÇŁ lub ÔÇ×PrzodekÔÇŁ) i korzystaj─ůc z niego u┼╝ytkownik wyra┼╝a zgod─Ö na nast─Öpuj─ůce warunki.

Portal Przodek.pl jest prowadzony przez Artura Ornatowskiego.┬áPortal jest przedsi─Öwzi─Öciem prywatnym, niekomercyjnym.┬áCelem portalu jest usprawnienie komunikacji z Arturem Ornatowskim jako osob─ů prywatn─ů, nawi─ůzywanie kontaktu i wymiana informacji w celach czysto osobistych.

Udost─Öpniaj─ůc nam swoje dane osobowe, u┼╝ytkownik Portalu zgadza si─Ö na ich wykorzystanie przez Przodek.pl w spos├│b okre┼Ťlony w tej klauzuli.

Kim jeste┼Ťmy

Adres naszej strony internetowej to: https://przodek.pl. Redaktorem naczelnym Portalu Przodek.pl jest Artur Ornatowski.

Ochrona danych osobowych

Praktyka i polityka Przodek.pl w zakresie gromadzenia, wykorzystania i przechowywania danych na temat u┼╝ytkownik├│w i danych osobowych wynika z charakteru portalu s┼éu┼╝─ůcego do poszukiwa┼ä przodk├│w i zwi─ůzanej z tym wymiany informacji z innymi u┼╝ytkownikami. U┼╝ytkownicy podaj─ů dane kontaktowe o dowolnym zakresie, minimalne (adres poczty elektronicznej) b─ůd┼║ pe┼éne dane teleadresowe kt├│re s┼éu┼╝─ů wy┼é─ůcznie do wymiany informacji pomi─Ödzy u┼╝ytkownikami (np. numer telefonu lub adres poczty elektronicznej do og├│lnej wiedzy). Niedopuszczalne jest u┼╝ywanie podanych danych kontaktowych do cel├│w rozpowszechniania informacji o innym charakterze, w szczeg├│lno┼Ťci reklamowym, marketingowym, handlowym.

Gromadzenie danych

Przodek.pl gromadzi dane osobowe identyfikuj─ůce u┼╝ytkownika lub urz─ůdzenie wykorzystywane przez u┼╝ytkownika w celu nawi─ůzania po┼é─ůczenia z Portalem, nie b─Öd─ůce danymi osobowymi w rozumieniu ustawy o ochronie danych osobowych, w zwi─ůzku z niekt├│rymi funkcjami Portalu. Dane s─ů zbierane w ramach rejestrowania si─Ö u┼╝ytkownik├│w, zg┼éaszania pr├│┼Ťb o przes┼éanie informacji, odpowiedzi na pytania, przesy┼éania informacji do zamieszczenia w Portalu oraz korzystania z funkcji s┼éu┼╝─ůcych do wymiany informacji z u┼╝ytkownikami, takich jak tablice og┼éoszeniowe, fora dyskusyjne czy ankiety. Gromadzone dane osobowe mog─ů obejmowa─ç imi─Ö i nazwisko, adresy poczty zwyk┼éej i elektronicznej, numer telefonu i faksu, adresy stron www i inne informacje s┼éu┼╝─ůce do nawi─ůzywania kontaktu. Ponadto, Przodek.pl zbiera pewne informacje nie podawane w spos├│b bezpo┼Ťredni przez u┼╝ytkownika, takie jak adres IP u┼╝ytkownika, histori─Ö wizyt w Portalu, kolejno┼Ť─ç przegl─ůdania Portalu oraz rodzaj pakiet├│w informacyjnych (ang. ÔÇťcookiesÔÇŁ) umieszczanych przez Portal w komputerze u┼╝ytkownika. Podaj─ůc adres poczty elektronicznej┬á(w szczeg├│lno┼Ťci do rejestracji lub newslettera) u┼╝ytkownik o┼Ťwiadcza, ┼╝e to on jest jego w┼éa┼Ťcicielem.

Zakres wykorzystania danych

Portal Przodek.pl gromadzi dane w celach osobistych wynikaj─ůcych z realizacji zainteresowa┼ä hobbystycznych Artura Ornatowskiego. Przodek.pl korzysta z danych osobowych w celu spe┼énienia pr├│┼Ťb o przes┼éanie informacji, potwierdzania otrzymania informacji, zamieszczenia informacji na stronach Przodek.pl, poszukiwania informacji genealogicznych, heraldycznych, historycznych oraz powi─ůzanych dotycz─ůcych otrzymanych danych osobowych, udzielania odpowiedzi, jakie przesy┼éaj─ů u┼╝ytkownicy lub te┼╝ w innych celach biznesowych inicjowanych lub zg┼éaszanych przez u┼╝ytkownika oraz do przekazywania innym u┼╝ytkownikom i osobom poszukuj─ůcym kontaktu i informacji zwi─ůzanych z tymi danymi, realizuj─ůcymi swoje zainteresowania genealogiczne. Dane osobowe mog─ů by─ç przez Ornatowski.com przechowywane w archiwum danych i wykorzystane podczas przeprowadzania statystycznych analiz zachowa┼ä u┼╝ytkownik├│w, kt├│re pozwalaj─ů oceni─ç stopie┼ä zainteresowania konkretnymi zagadnieniami i informacjami zamieszczonymi w Portalu. Dane osobowe zbierane za po┼Ťrednictwem pakiet├│w informacyjnych (ÔÇ×cookiesÔÇŁ) lub adres├│w IP s─ů wykorzystywane przez Przodek.pl w spos├│b opisany w dalszej cz─Ö┼Ťci klauzuli. W celach przedstawionych powy┼╝ej Przodek.pl mo┼╝e udost─Öpnia─ç zebrane dane osobowe wszystkim swoim partnerom na ca┼éym ┼Ťwiecie. W przypadku, gdy u┼╝ytkownik nie korzysta z mechanizm├│w Portalu do samodzielnego zamieszczania informacji a przesy┼éa je poczt─ů elektroniczn─ů lub za pomoc─ů formularza kontaktowego to publikacja przes┼éanych informacji poprzez redaktora jest rozumiana jako publikacja dokonana przez u┼╝ytkownika nadsy┼éaj─ůcego materia┼é. U┼╝ytkownik przyjmuje do wiadomo┼Ťci i ma pe┼én─ů ┼Ťwiadomo┼Ť─ç, ┼╝e Portal stanowi prywatny, osobisty zbi├│r informacji Artura Ornatowskiego umieszczony w miejscu publicznym.

Pakiety informacyjne (ÔÇ×cookiesÔÇŁ)

Przodek.pl wykorzystuje pakiety informacyjne do identyfikacji u┼╝ytkownika i jego zainteresowa┼ä oraz do ┼Ťledzenia zachowa┼ä u┼╝ytkownik├│w. Terminem ÔÇ×pakiet informacyjnyÔÇŁ okre┼Ťla si─Ö kr├│tki program przechowywany w komputerze u┼╝ytkownika, kt├│ry wskazuje nam z jakich funkcji Portalu korzysta u┼╝ytkownik. Program umo┼╝liwia r├│wnie┼╝ identyfikacj─Ö witryn stron trzecich, jakie odwiedza u┼╝ytkownik w zwi─ůzku z udostepnianymi przez Portal informacjami. Zaakceptowanie naszego pakietu pozwala u┼╝ytkownikowi korzysta─ç z niekt├│rych stron Portalu bez konieczno┼Ťci logowania si─Ö przy ka┼╝dych odwiedzinach. U┼╝ytkownik, kt├│ry nie zaakceptuje pakietu mo┼╝e nie mie─ç dost─Öpu do pewnych funkcji Portalu. Portal zapisuje tak┼╝e adresy IP lub lokalizacje komputer├│w w Internecie, co pomaga ustali─ç przyczyny problem├│w z funkcjonowaniem naszego serwera i zarz─ůdza─ç Portalem. U┼╝ytkownik przyjmuje do wiadomo┼Ťci ┼╝e dane zapisane w pakietach s─ů wykorzystywane do tzw. remarketingu przez reklamodawc├│w jak np. Google, udost─Öpniaj─ůcych pakiety innym dostawcom tre┼Ťci reklamowych w celu dopasowania wy┼Ťwietlanych reklam do upodoba┼ä u┼╝ytkownika. Je┼Ťli u┼╝ytkownik nie ┼╝yczy sobie instalacji pakietu w jego komputerze, mo┼╝e odpowiednio zmieni─ç ustawienia swojej przegl─ůdarki, tak by ostrzega┼éa go przed ka┼╝dorazowym przyj─Öciem pakietu (ÔÇ×cookies), lub te┼╝ ca┼ékowicie wy┼é─ůczy─ç tak─ů mo┼╝liwo┼Ť─ç.

Przekazywanie danych stronom trzecim

Przodek.pl zobowi─ůzuje si─Ö nie ujawnia─ç lub przekazywa─ç rozmy┼Ťlnie (i podj─ů─ç racjonalne kroki dla zapewnienia poufno┼Ťci i bezpiecze┼ästwa oraz zapobiegaj─ůce bezprawnemu lub przypadkowemu ujawnieniu) danych osobowych stronom trzecim (czyli osobom lub podmiotom, kt├│re nie s─ů zwi─ůzane z Przodek.pl i nie realizuj─ů w┼éasnych cel├│w genealogicznych), ani dla ich cel├│w marketingowych, ani z ┼╝adnych innych powod├│w. Odst─Öpstwo od tej regu┼éy mog─ů stanowi─ç cztery om├│wione poni┼╝ej przypadki:

  • je┼Ťli b─Ödzie to wymagane lub dopuszczalne w ┼Ťwietle praw, przepis├│w lub regulacji kt├│regokolwiek narodu, pa┼ästwa lub innej stosownej jurysdykcji;
  • Ornatowski.com mo┼╝e ujawni─ç dane osobowe stronom trzecim, kt├│re po┼Ťrednicz─ů w przekazywaniu informacji u┼╝ytkownikom, w celu przekazania tych informacji;
  • Ornatowski.com mo┼╝e ujawni─ç dane osobowe u┼╝ytkownika, je┼Ťli, w zwi─ůzku z przekazaniem tych danych, u┼╝ytkownik wyrazi na to zgod─Ö;
  • Ornatowski.com mo┼╝e ujawni─ç dane adresowe u┼╝ytkownika w┼éa┼Ťcicielom praw w dobrej wierze w zwi─ůzku z domniemanym naruszeniem praw autorskich lub innych praw w┼éasno┼Ťciowych wynikaj─ůcym z informacji zamieszczonych przez u┼╝ytkownika w Witrynie lub w inny spos├│b dostarczonych naszej firmie.

Witryny stron trzecich

Przodek.pl zamieszcza w Portalu odsy┼éacze do witryn stron trzecich. Dodatkowo, niekt├│re tre┼Ťci zamieszczone w Portalu w rzeczywisto┼Ťci pochodz─ů od stron trzecich, na przyk┼éad w przypadku w┼é─ůczenia do Portalu tzw. ramek obs┼éugiwanych przez serwery stron trzecich lub te┼╝ zawieraj─ůcych tre┼Ť─ç z serwer├│w stron trzecich. U┼╝ytkownik powinien mie─ç ┼Ťwiadomo┼Ť─ç, ┼╝e Przodek.pl nie ma wp┼éywu na ani nie ponosi odpowiedzialno┼Ťci za praktyki zbierania danych osobowych przez witryny stron trzecich, kt├│re mog─ů r├│┼╝ni─ç si─Ö od praktyk stosowanych przez Portal. U┼╝ytkownik powinien zapozna─ç si─Ö z klauzulami o ochronie danych osobowych zamieszczonymi w tych witrynach przed przekazaniem im swoich danych osobowych.

Dost─Öp do swoich danych osobowych

Portal Przodek.pl jest serwisem prywatnym, osobistym. Przekazywane dane i informacje s─ů udost─Öpniane osobie prywatnej i tak powinny by─ç rozumiane. U┼╝ytkownik mo┼╝e uzyska─ç dost─Öp do swoich danych osobowych przekazanych Portalowi oraz poprawi─ç je, uaktualni─ç i (lub) usun─ů─ç w zakresie funkcjonalno┼Ťci Portalu. U┼╝ytkownik mo┼╝e tak┼╝e odwo┼éa─ç swe uczestnictwo w listach korespondencyjnych i odwo┼éa─ç swe rejestracje na stronach Portalu. Mo┼╝na tego dokona─ç post─Öpuj─ůc zgodnie z instrukcj─ů zamieszczon─ů na stronie s┼éu┼╝─ůcej do przekazania tych danych, do zaprenumerowania lub do rejestracji, lub kontaktuj─ůc si─Ö z portalem Przodek.pl. Nale┼╝y pami─Öta─ç, ┼╝e Portal stanowi prywatny, osobisty zbi├│r informacji i wszelkie ┼╝─ůdania prawne dost─Öpu i zmiany czy usuni─Öcia s─ů wykluczone. Wszelkie dzia┼éania s─ů oparte wy┼é─ůcznie o dobr─ů wol─Ö. Mechanizmy Portalu stanowi─ů wy┼é─ůcznie usprawnienie komunikacji.

Bezpieczeństwo

Ornatowski.com stosuje og├│lnie przyj─Öte standardy technologii i bezpiecze┼ästwa operacyjnego dla ochrony przed zagubieniem, niew┼éa┼Ťciwym u┼╝yciem, przer├│bk─ů lub zniszczeniem danych osobowych realizowane dla Przodek.pl przez specjalizowane podmioty ┼Ťwiadcz─ůce p┼éatne us┼éugi dla Przodek.pl. Dost─Öp do danych osobowych maj─ů tylko uprawnione osoby, kt├│re s─ů zobowi─ůzane do traktowania tych danych jako poufne. Pomimo tych ┼Ťrodk├│w ostro┼╝no┼Ťci, Przodek.pl nie mo┼╝e zagwarantowa─ç, ┼╝e dost─Öpu do danych osobowych nie uzyskaj─ů niepowo┼éane osoby.

Obsługa transgraniczna i przekazywanie informacji

Zgromadzone przez Przodek.pl dane osobowe mog─ů by─ç co jaki┼Ť czas przekazywane do partner├│w znajduj─ůcych na ca┼éym ┼Ťwiecie, w tym biur zlokalizowanych poza Europejskim Obszarem Gospodarczym (EEA). Portal mo┼╝e by─ç przegl─ůdany i obs┼éugiwany w dowolnym zak─ůtku ┼Ťwiata, tak┼╝e w tych krajach (takich jak Stany Zjednoczone), w kt├│rych nie obowi─ůzuj─ů prawa dotycz─ůce wykorzystania i transferu danych osobowych. Korzystaj─ůc z Portalu i przesy┼éaj─ůc do niego takie dane, u┼╝ytkownik wyra┼╝a ┼Ťwiadom─ů zgod─Ö na ich transgraniczne przekazywanie i obs┼éug─Ö.

Ochrona danych osobowych dzieci

Ornatowski.com dostrzega znaczenie ochrony danych osobowych dzieci, zw┼éaszcza w kontek┼Ťcie korzystania przez nie z Internetu. Portal nie jest przeznaczony ani skierowany do dzieci, kt├│re nie przekroczy┼éy 13 roku ┼╝ycia (nie posiada tre┼Ťci dla dzieci interesuj─ůcych), ale nie zawiera tre┼Ťci niedozwolonych, dzieci mog─ů z niego bezpiecznie korzysta─ç. Ornatowski.com nie b─Ödzie rozmy┼Ťlnie gromadzi─ç i przetrzymywa─ç ich danych osobowych.

Zgody

Korzystanie z Portalu oznacza zgod─Ö u┼╝ytkownika na gromadzenie, u┼╝ycie i przechowywanie jego danych osobowych przez Przodek.pl w spos├│b okre┼Ťlony w niniejszej klauzuli i w innych materia┼éach zamieszczonych w Portalu oraz na udost─Öpnianie danych partnerom Portalu. Zgody zosta┼éy udzielone w procesie rejestracji u┼╝ytkownika lub podczas innych akcji (np. zapisanie si─Ö na┬ánewsletter bez rejestracji). U┼╝ytkownik wyra┼╝a r├│wnie┼╝ zgod─Ö na otrzymywanie informacji drog─ů elektroniczn─ů, zar├│wno komercyjnych jak i dotycz─ůcych Portalu oraz zwi─ůzanych z prowadzonymi przez u┼╝ytkownika poszukiwaniami. U┼╝ytkownicy maj─ů ┼Ťwiadomo┼Ť─ç, ┼╝e udzielaj─ů zg├│d osobie prywatnej realizuj─ůcej cele hobbystyczne.

GDPR/RODO

Portal Przodek.pl jest obszarem dzia┼éalno┼Ťci osobistej pozostaj─ůc─ů bez zwi─ůzku z dzia┼éalno┼Ťci─ů zawodow─ů lub handlow─ů, polegaj─ůcej na ÔÇ×ÔÇŽkorespondencji i przechowywaniu adres├│w, podtrzymywaniu wi─Özi spo┼éecznych oraz┬ádzia┼éalno┼Ťci internetowej podejmowanej w ramach takiej dzia┼éalno┼ŤciÔÇŁ. Dzia┼éalno┼Ť─ç osobista Artura Ornatowskiego nie nosi charakteru handlowego czy zawodowego, nie jest dzia┼éalno┼Ťci─ů ani gospodarcz─ů ani w ramach podmiotu prawnego. Komentarz┬áP. Barty, P. Litwi┼äskiego ÔÇ×Ustawa o ochronie danych osobowych, KomentarzÔÇŁ dopuszcza udost─Öpnianie danych osobowych nieograniczonemu kr─Ögu odbiorc├│w np. przez u┼╝ytkownik├│w serwis├│w spo┼éeczno┼Ťciowych, o ile ich dzia┼éanie nie ma charakteru zarobkowego. Rozporz─ůdzenie GDPR/RODO nie ma zastosowania do przetwarzania danych osobowych przez osob─Ö fizyczn─ů w ramach czynno┼Ťci o czysto osobistym lub domowym charakterze.┬áTym samym wyst─Öpuj─ů przes┼éanki do wy┼é─ůczenia Portalu Przodek.pl z wymog├│w rozporz─ůdzenia RODO.┬áJednak┼╝e, z uwagi na dobr─ů wol─Ö i ch─Ö─ç maksymalnej ochrony danych przed niepowo┼éanym dost─Öpem os├│b nieuprawnionych, podj─Öte zosta┼éy dzia┼éania maj─ůce na celu ochron─Ö danych osobowych. Na te dzia┼éania sk┼éadaj─ů si─Ö m.in:

  • Kwestie zbierania,┬áprzechowywania,┬áusuwania,┬áopracowywania i┬áudost─Öpniania danych s─ů okre┼Ťlone ÔÇô reguluje je niniejszy Regulamin.
  • Komunikacja u┼╝ytkownika z Portalem przebiega w szyfrowanym protokole SSL ÔÇô dane s─ů w pe┼éni szyfrowane co pozwala na bezpieczne korzystanie z Portalu r├│wnie┼╝ w miejscach publicznych.
  • Komunikacja za pomoc─ů poczty elektronicznej odbywa si─Ö z u┼╝yciem protoko┼é├│w szyfrowanych SSL.
  • Dane s─ů przetwarzane na profesjonalnym, p┼éatnym hostingu VPS chronionym systemem hase┼é z automatycznym systemem wykonywania kopii bezpiecze┼ästwa. Dostawca us┼éug hostingowych zapewnia r├│wnie┼╝ obs┼éug─Ö administracyjn─ů serwera.

Dodatkowo dla pe┼énej przejrzysto┼Ťci ka┼╝dy u┼╝ytkownik Portalu┬áPrzodek.pl ma nieograniczona opcj─Ö samodzielnego wy┼Ťwietlenia i pobrania informacji osobistych zarejestrowanych w portalu (opcja M├│j Profil->Ustawienia konta->Eksport danych).

Zmiany

Portal Przodek.pl zastrzega sobie prawo wprowadzenia co jaki┼Ť czas zmian w swojej polityce ochrony danych osobowych, aktualny regulamin jest dost─Öpny na niniejszej stronie.

Artur Ornatowski
Redaktor Naczelny portalu Przodek.pl
Warszawa