Kuchnia

Kuchnia naszych przodków, tradycyjne smaki, zdrowe potrawy.

kuchnia

Babka drożdżowa staropolska

Babka (baba) drożdżowa staropolska Baby zwyczajne robimy tak. Bierze się garniec mąki, przesiewa i wygrzewa. Do środka wlewa się kwartę mleka i 10 łutów drożdży,...
kuchnia

Gulasz węgierski staropolski

Łyżkę smalcu dać do rondla, 4. lub 5. cebul pokrajawszy wrzucić, gdy się rozpuści, dusić mieszając, dopóki nie dostanie zapachu. Dodać na koniec można,...
kuchnia

Marmelada morelowa Hrabiny Julji Dzieduszyckiej

Marmelada morelowa Wyrzucić pestki, nasypać cukru, na każdą czwartą część moreli, rzucić do rywki przesypawszy cukrem i gotować aż zupełnie się rozgotują do soku. Przefasować przez...
obwarzanki krakowskie

Obwarzanki krakowskie

Obwarzanki krakowskie to najstarszy na świecie współczesny fast food spotykany na ulicach, ma kilkusetletnią tradycję. Historycy odnaleźli rachunki z dworu króla Władysława Jagiełły i...
kuchnia

Wyborny sposób marynowania śliwek

Wyborny sposób na marynowanie śliwek Ocet wygotowany z cynamonem, gwoździkami i skórkami cytrynowemi, nalewa się na śliwki, które się zrywają z ogonkami i wycierają pierwej...
kuchnia

Zupa grochowa staropolska

Zupa grochowa staropolska Pół kwarty grochu zalać 1 i 1/2 kwartami wody miękkiej zagotować, włożyć pół kilograma wieprzowiny i gotować póki groch nie będzie miękki. Wtedy...
kuchnia

Marmelada z głogu staropolska

Przepis na przygotowanie przetworu zimowego z głogu według "Księgi kucharskiej Józefy Kruszyńskiej". Głóg wydrylować i na 9 dni włożywszy do garnka przycisnąć kamykiem, po 9...
pączki staropolskie

Pączki staropolskie

Pączki staropolskie według oryginalnego przepisu bez drożdży. Sposób robienia z ciasta pączki. Wziąć garnuszki trzy...
kuchnia

Chłodnik ukraiński z roku 1860 z Kijowa

Weź kwasu chlebowego tyle ile ma być zupy. Zagotuj i odstaw, aby wychłódło. Weź listków burakowych młodych (botwinja) ugotuj na miękko, odcedź, posiekaj drobno, złóż...
kuchnia

Zupa z jabłek lub gruszek staropolska

Zupa z jabłek lub gruszek staropolska Dojrzałe jabłka lub gruszki pokrajać na ćwiartki, oczyscić wewnątrz, wypłukać, nalać wody tak, żeby się dobrze zamoczyły i gotować...
328FaniLubię
9ObserwującyObserwuj
14ObserwującyObserwuj