Kuchnia

Kuchnia naszych przodków, tradycyjne smaki, zdrowe potrawy.

kuchnia

Chłodnik ukraiński z roku 1860 z Kijowa

Weź kwasu chlebowego tyle ile ma być zupy. Zagotuj i odstaw, aby wychłódło. Weź listków burakowych młodych (botwinja) ugotuj na miękko, odcedź, posiekaj drobno, złóż...
kuchnia

Zupa cytrynowa staropolska

Zupa cytrynowa staropolska Ugotować jak zwyczajnie rosół z mięsa wołowego, potem wziąć n. p. na kwartę zupy kwaterkę śmietany kwaśnej, jedno lub dwa żółtka, sok...
kuchnia

Gulasz węgierski staropolski

Łyżkę smalcu dać do rondla, 4. lub 5. cebul pokrajawszy wrzucić, gdy się rozpuści, dusić mieszając, dopóki nie dostanie zapachu. Dodać na koniec można,...
kuchnia

Babka drożdżowa staropolska

Babka (baba) drożdżowa staropolska Baby zwyczajne robimy tak. Bierze się garniec mąki, przesiewa i wygrzewa. Do środka wlewa się kwartę mleka i 10 łutów drożdży,...
kuchnia

Wyborny sposób marynowania śliwek

Wyborny sposób na marynowanie śliwek Ocet wygotowany z cynamonem, gwoździkami i skórkami cytrynowemi, nalewa się na śliwki, które się zrywają z ogonkami i wycierają pierwej...
kuchnia

Jak zrobić dobry ocet staropolski

Robota dobrego octu Ocet jest niezbędnie potrzebny w gospodarstwie domowem, a wszelako mało kto go wyrabia, tylko kupuje po sklepach na kwarty albo kwaterki; i...
kuchnia

Korniszony staropolskie

Korniszony staropolskie Drobne małe ogóreczki kładą się do zimnej wody, a następnie po upływie kilku godzin, ocierają się zapomocą szczotki. Opłukawszy je jeszcze raz wodą, umieszcza...
pączki staropolskie

Pączki staropolskie

Pączki staropolskie według oryginalnego przepisu bez drożdży. Sposób robienia z ciasta pączki. Wziąć garnuszki trzy...
kuchnia

Barszcz czerwony na kwasie cytrynowym po staropolsku

Barszcz czerwony na kwasie cytrynowym po staropolsku W maju i czerwcu, gdy już buraki tracą smak a młodych jeszcze nie ma, można robić wyborny barszcz...
kuchnia

Tort chlebowy staropolski

Tort chlebowy staropolski Bierze się n. p. ćwierć funta migdałów dobrze potłuczonych w moździerzu i włożyć do szklanki, dać tyleż (szklankę) bułki utartej na tarku,...
272FaniLubię
9ObserwującyObserwuj
14ObserwującyObserwuj