Kuchnia

Kuchnia naszych przodków, tradycyjne smaki, zdrowe potrawy.

kuchnia

Zupa grochowa staropolska

Zupa grochowa staropolska Pół kwarty grochu zalać 1 i 1/2 kwartami wody miękkiej zagotować, włożyć pół kilograma wieprzowiny i gotować póki groch nie będzie miękki. Wtedy...
kuchnia

Marmelada morelowa Hrabiny Julji Dzieduszyckiej

Marmelada morelowa Wyrzucić pestki, nasypać cukru, na każdą czwartą część moreli, rzucić do rywki przesypawszy cukrem i gotować aż zupełnie się rozgotują do soku. Przefasować przez...
kuchnia

Korniszony staropolskie

Korniszony staropolskie Drobne małe ogóreczki kładą się do zimnej wody, a następnie po upływie kilku godzin, ocierają się zapomocą szczotki. Opłukawszy je jeszcze raz wodą, umieszcza...
obwarzanki krakowskie

Obwarzanki krakowskie

Obwarzanki krakowskie to najstarszy na świecie współczesny fast food spotykany na ulicach, ma kilkusetletnią tradycję. Historycy odnaleźli rachunki z dworu króla Władysława Jagiełły i...
kuchnia

Tort chlebowy staropolski

Tort chlebowy staropolski Bierze się n. p. ćwierć funta migdałów dobrze potłuczonych w moździerzu i włożyć do szklanki, dać tyleż (szklankę) bułki utartej na tarku,...
kuchnia

Babka drożdżowa staropolska

Babka (baba) drożdżowa staropolska Baby zwyczajne robimy tak. Bierze się garniec mąki, przesiewa i wygrzewa. Do środka wlewa się kwartę mleka i 10 łutów drożdży,...
kuchnia

Barszcz czerwony na kwasie cytrynowym po staropolsku

Barszcz czerwony na kwasie cytrynowym po staropolsku W maju i czerwcu, gdy już buraki tracą smak a młodych jeszcze nie ma, można robić wyborny barszcz...
kuchnia

Marmelada z głogu staropolska

Przepis na przygotowanie przetworu zimowego z głogu według "Księgi kucharskiej Józefy Kruszyńskiej". Głóg wydrylować i na 9 dni włożywszy do garnka przycisnąć kamykiem, po 9...
kuchnia

Zupa cytrynowa staropolska

Zupa cytrynowa staropolska Ugotować jak zwyczajnie rosół z mięsa wołowego, potem wziąć n. p. na kwartę zupy kwaterkę śmietany kwaśnej, jedno lub dwa żółtka, sok...
kuchnia

Zupa z jabłek lub gruszek staropolska

Zupa z jabłek lub gruszek staropolska Dojrzałe jabłka lub gruszki pokrajać na ćwiartki, oczyscić wewnątrz, wypłukać, nalać wody tak, żeby się dobrze zamoczyły i gotować...