Kuchnia

Kuchnia naszych przodków, tradycyjne smaki, zdrowe potrawy.

obwarzanki krakowskie

Obwarzanki krakowskie

Obwarzanki krakowskie to najstarszy na świecie współczesny fast food spotykany na ulicach, ma kilkusetletnią tradycję. Historycy odnaleźli rachunki z dworu króla Władysława Jagiełły i...
kuchnia

Babka drożdżowa staropolska

Babka (baba) drożdżowa staropolska Baby zwyczajne robimy tak. Bierze się garniec mąki, przesiewa i wygrzewa. Do środka wlewa się kwartę mleka i 10 łutów drożdży,...
kuchnia

Jak zrobić dobry ocet staropolski

Robota dobrego octu Ocet jest niezbędnie potrzebny w gospodarstwie domowem, a wszelako mało kto go wyrabia, tylko kupuje po sklepach na kwarty albo kwaterki; i...
kuchnia

Korniszony staropolskie

Korniszony staropolskie Drobne małe ogóreczki kładą się do zimnej wody, a następnie po upływie kilku godzin, ocierają się zapomocą szczotki. Opłukawszy je jeszcze raz wodą, umieszcza...
kuchnia

Chłodnik ukraiński z roku 1860 z Kijowa

Weź kwasu chlebowego tyle ile ma być zupy. Zagotuj i odstaw, aby wychłódło. Weź listków burakowych młodych (botwinja) ugotuj na miękko, odcedź, posiekaj drobno, złóż...
kuchnia

Barszcz czerwony na kwasie cytrynowym po staropolsku

Barszcz czerwony na kwasie cytrynowym po staropolsku W maju i czerwcu, gdy już buraki tracą smak a młodych jeszcze nie ma, można robić wyborny barszcz...
kuchnia

Zupa cytrynowa staropolska

Zupa cytrynowa staropolska Ugotować jak zwyczajnie rosół z mięsa wołowego, potem wziąć n. p. na kwartę zupy kwaterkę śmietany kwaśnej, jedno lub dwa żółtka, sok...
kuchnia

Wyborny sposób marynowania śliwek

Wyborny sposób na marynowanie śliwek Ocet wygotowany z cynamonem, gwoździkami i skórkami cytrynowemi, nalewa się na śliwki, które się zrywają z ogonkami i wycierają pierwej...
kuchnia

Tort chlebowy staropolski

Tort chlebowy staropolski Bierze się n. p. ćwierć funta migdałów dobrze potłuczonych w moździerzu i włożyć do szklanki, dać tyleż (szklankę) bułki utartej na tarku,...
kuchnia

Zupa grochowa staropolska

Zupa grochowa staropolska Pół kwarty grochu zalać 1 i 1/2 kwartami wody miękkiej zagotować, włożyć pół kilograma wieprzowiny i gotować póki groch nie będzie miękki. Wtedy...
328FaniLubię
9ObserwującyObserwuj
14ObserwującyObserwuj