kuchnia

Zupa grochowa staropolska

P贸艂 kwarty grochu zala膰 1 i 1/2 kwartami wody mi臋kkiej zagotowa膰, w艂o偶y膰 p贸艂 kilograma wieprzowiny i gotowa膰 p贸ki groch nie b臋dzie mi臋kki.

Wtedy wyj膮膰 mi臋so, groch przetrze膰 przez sito, wieprzowin臋 pokraja膰 w kawa艂ki i w艂o偶y膰 w zup臋, ogrza膰 razem na ogniu, da膰 z grzankami bu艂k臋 w kostk臋 pokrajanymi i usma偶onymi w ma艣le.

Je偶eli zupa ta ma by膰 postna, wzi膮膰 wi臋cej grochu, a po przetarciu doda膰 troch臋 per艂owej kaszy, osobno ugotowanej i kawa艂ek mas艂a.

Porada z 1896 roku.