kuchnia

Zupa cytrynowa staropolska

Ugotowa膰 jak zwyczajnie ros贸艂 z mi臋sa wo艂owego, potem wzi膮膰 n. p. na kwart臋 zupy kwaterk臋 艣mietany kwa艣nej, jedno lub dwa 偶贸艂tka, sok z jednej cytryny, rozbi膰 to dobrze i rozprowadzi膰 roso艂em.

Do tej zupy gotuje si臋 osobno kasza per艂owa lub ry偶 z mas艂em, po zaprawieniu zupy daje si臋 kasza, aby si臋 razem zagotowa艂a.

Je偶eli zupa ta ma by膰 postna, gotuje si臋 zamiast roso艂u smak z w艂oszczyzny, suszonych grzyb贸w, troch臋 korzeni i cebuli. Osobno za艣 gotuje si臋 kasz臋 per艂ow膮 z mas艂em i rozprowadza przecedzonym smakiem.

Na wydaniu zaprawia si臋 艣mietan膮, wciska sok z jednej cytryny i uwa偶a si臋, aby zupa raz si臋 zagotowa艂a. W wazie powinny by膰 plasterki cytryny cienko pokrajane.

Porada z 1896 roku.