kuchnia

Wyborny spos贸b na marynowanie 艣liwek

Ocet wygotowany z cynamonem, gwo藕dzikami i sk贸rkami cytrynowemi, nalewa si臋 na 艣liwki, kt贸re si臋 zrywaj膮 z ogonkami i wycieraj膮 pierwej tylko chustk膮. Po dw贸ch dniach ocet si臋 zlewa, i dodaje do niego na 膰wier膰 艣liwek p贸艂 litra octu i 3/4 kilo cukru, to si臋 gotuje; nast臋pnie wrzuca si臋 艣liwki, gotuje dalej, dop贸ki nie zaczna p臋ka膰, potem odstawia od ognia, wk艂ada 艣liwki do s艂oj贸w, odcedza a sok gotuje si臋 dalej przez p贸艂 godziny.

Ostudziwszy go wlewa si臋 dopiero do sliwek, kt贸re si臋 trzymaj膮 bardzo dobrze i maj膮 smak przyjemny.

Porada z 1896 roku.