kuchnia

Tort chlebowy staropolski

Bierze si臋 n. p. 膰wier膰 funta migda艂贸w dobrze pot艂uczonych w mo藕dzierzu i w艂o偶y膰 do szklanki, da膰 tyle偶 (szklank臋) bu艂ki utartej na tarku, cukru mia艂kiego, przesianego tyle ile bu艂ki, 6 偶贸艂tek utrze膰 z cukrem dobrze, aby by艂o g臋ste, doda膰 cytrynowej sk贸rki dla zapachu i smaku.

Potem wsypa膰 migda艂y i bu艂k臋, wymi臋sza膰 dobrze, dopiero teraz po trosze dodawa膰 pian臋 z pozosta艂ych 6 bia艂ek i coraz powoli mi臋sza膰.

Gdy si臋 ciasto wyrobi w艂o偶y膰 do formy wysmarowanej dobrze mas艂em nies艂onem i wsadzi膰 do pieca i do艣膰 d艂ugo trzyma膰.

Porada z 1896 roku.