Kuchnia

Kuchnia naszych przodków, tradycyjne smaki, zdrowe potrawy.

kuchnia

Tort chlebowy staropolski

Tort chlebowy staropolski Bierze się n. p. ćwierć funta migdałów dobrze potłuczonych w moździerzu i włożyć do szklanki, dać tyleż (szklankę) bułki utartej na tarku,...
kuchnia

Zupa z jabłek lub gruszek staropolska

Zupa z jabłek lub gruszek staropolska Dojrzałe jabłka lub gruszki pokrajać na ćwiartki, oczyscić wewnątrz, wypłukać, nalać wody tak, żeby się dobrze zamoczyły i gotować...
kuchnia

Zupa cytrynowa staropolska

Zupa cytrynowa staropolska Ugotować jak zwyczajnie rosół z mięsa wołowego, potem wziąć n. p. na kwartę zupy kwaterkę śmietany kwaśnej, jedno lub dwa żółtka, sok...
kuchnia

Zupa grochowa staropolska

Zupa grochowa staropolska Pół kwarty grochu zalać 1 i 1/2 kwartami wody miękkiej zagotować, włożyć pół kilograma wieprzowiny i gotować póki groch nie będzie miękki. Wtedy...
kuchnia

Wyborny sposób marynowania śliwek

Wyborny sposób na marynowanie śliwek Ocet wygotowany z cynamonem, gwoździkami i skórkami cytrynowemi, nalewa się na śliwki, które się zrywają z ogonkami i wycierają pierwej...
272FaniLubię
9ObserwującyObserwuj
14ObserwującyObserwuj