obwarzanki krakowskie

Obwarzanki krakowskie to najstarszy na 艣wiecie wsp贸艂czesny fast food spotykany na ulicach, ma kilkusetletni膮 tradycj臋. Historycy odnale藕li rachunki z dworu kr贸la W艂adys艂awa Jagie艂艂y i kr贸lowej Jadwigi wskazuj膮ce, 偶e ju偶 w 1394 roku na terenie Krakowa i okolic wytwarzano obwarzanki.

Obwarzanki krakowskie

Sama nazwa – obwarzanek – wskazuje na pewn膮, charakterystyczn膮 cech臋 jaka maj膮 obwarzanki. T膮 cech膮 wyr贸偶niaj膮c膮 od innych podobnych produkt贸w jest fakt, 偶e jest to produkt gotowano-pieczony a pieczony na ruszcie. Tak – obwarzanki s膮 najpierw gotowane (obwarzane) we wrz膮cej, pos艂odzonej wodzie (war) a po przeschni臋ciu pieczone na ruszcie. To w艂a艣nie pieczenie na ruszcie nadaje obwarzankom charakterystyczne paski na spodzie.

Dawno temu wytwarzania obwarzank贸w strzeg艂 cech piekarzy. Obwarzanki mog艂y by膰 wytwarzane tylko w czasie postu i tylko przez wybranych piekarzy. Obwarzani zosta艂y uznane za potraw臋 regionaln膮 i s膮 prawnie chronione – od 2010 r. obwarzanki krakowskie mog膮 by膰 wytwarzane wy艂膮cznie w regionie krakowskim. Spotykane na rynku podobne precle nie s膮 obwarzankami, gdy nie s膮 wcze艣niej gotowane oraz pieczone na ruszcie. Na szcz臋艣cie prawdziwe, krakowskie obwarzanki ka偶dy mo偶e sobie przygotowa膰 sam w domu.

Przygotowanie

Przygotuj sk艂adniki:

3 szklanki maki pszennej
1 jajko
15 g dro偶d偶y
125 ml mleka
25 g mas艂a
60 ml letniej wody
p贸艂 艂y偶eczki cukru
艂y偶eczka soli
wed艂ug uznania: mak, sezam, czarnuszka, s贸l do posypania.

Do obwarzania b臋d膮 potrzebna jeszcze 2 艂y偶ki cukru.

Dro偶d偶e wkruszamy do letniej wody, rozprowadzamy i odstawiamy do wyro艣ni臋cia. Przesiewamy m膮k臋 z sol膮, dodajemy cukier, roztopione mas艂o, mleko i zaczyn z dro偶d偶y. Ciasto dobrze wyrabiamy tak, aby by艂o spr臋偶yste i jednorodne, po czym odstawiamy je przykryte 艣ciereczk膮 do wyro艣ni臋cia na p贸艂 godziny.

Wyro艣ni臋te ciasto dzielimy na kulki, z kt贸rych formujemy wa艂eczki. Bierzemy po dwa wa艂eczki i skr臋camy je ze sob膮, 艂膮czymy i sklejamy ko艅ce w ko艂o tworz膮c ma艂y obwarzanek. W szerokim garnku lub rondlu zagotowujemy wod臋 i s艂odzimy j膮 cukrem. W zale偶no艣ci od wielko艣ci obwarzank贸w i garnka wrzucamy po jednym lub po kilka obwarzank贸w na wrz膮c膮 wod臋 i gotujemy 1 minut臋 na jednej stronie, przewracamy obwarzanek i gotujemy 1 minut臋 na drugiej stronie. 艁膮cznie gotujemy 2 minuty. Ugotowane obwarzanki wyci膮gamy i – je偶eli trzeba – osuszamy, a nast臋pnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i – wedle uznania – posypujemy lub nie makiem, sezamem, czarnuszk膮 lub grub膮 sol膮. Nast臋pnie ostro偶nie (aby nie poparzy膰 si臋) wk艂adamy obwarzanki do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na sam膮 kratk臋 piekarnika stanowi膮c膮 nasz ruszt. Pieczemy ok. 25 minut a偶 do uzyskania z艂otego koloru.