kuchnia

Marmelada morelowa

Wyrzuci─ç pestki, nasypa─ç cukru, na ka┼╝d─ů czwart─ů cz─Ö┼Ť─ç moreli, rzuci─ç do rywki przesypawszy cukrem i gotowa─ç a┼╝ zupe┼énie si─Ö rozgotuj─ů do soku.

Przefasowa─ç przez g─Öste sito.

Ile szklanek soku, tyle┼╝ cukru i dalej gotowa─ç a┼╝ do przyzwoitej g─Östo┼Ťci. Z pocz─ůtku przefasowane bez cukru gotowa─ç: na dosma┼╝eniu cukier mia┼éki sypa─ç dopiero i ci─ůgle miesza─ç.

Przepis Hrabiny Julji Dzieduszyckiej na przygotowanie marmolady morelowej wed┼éug „Ksi─Ögi kucharskiej J├│zefy Kruszy┼äskiej”.