kuchnia

Korniszony staropolskie

Drobne ma艂e og贸reczki k艂ad膮 si臋 do zimnej wody, a nast臋pnie po up艂ywie kilku godzin, ocieraj膮 si臋 zapomoc膮 szczotki.

Op艂ukawszy je jeszcze raz wod膮, umieszcza w garnku kamiennym mi臋dzy li艣膰mi winnej latoro艣li, przek艂膮da koprem, go藕dzikami i pieprzem. Nast臋pnie przygotowanym mocnym octem winnym polewa si臋 og贸rki tak, 偶eby by艂y zupe艂nie przykryte.

Skoro ju偶 p艂yn ten ostygnie, zostawia si臋 to wszystko przez jeden dzie艅 na wolnem powietrzu. Poczem mo偶na jeszcze raz przegotowa膰 ten sam ocet i znowu, kiedy ostygnie, pola膰 nim og贸rki.

Wreszcie naczynie z korniszonami nale偶y doskonale obwi膮za膰, najlepiej p臋cherzem i zachowa膰 w ch艂odnem miejscu. W kr贸tkim czasie og贸rki mog膮 by膰 u偶yte do potraw i zachowuj膮 d艂ugo sw贸j smak przyjemny.

Przepis z 1896 roku.