kuchnia

Robota dobrego octu

Ocet jest niezb臋dnie potrzebny w gospodarstwie domowem, a wszelako ma艂o kto go wyrabia, tylko kupuje po sklepach na kwarty albo kwaterki; i bodaj by艂 tylko dobry, ale nieraz lura nie s艂odka nie kwa艣na. Najlepiej jest mie膰 go w domu w艂asnej roboty, kt贸ra nie jest ani mozoln膮, ani kosztowna.

W tym celu bierze si臋 12 kwart czystej zdrojowej wody, 3/4 kwarty w贸dki zbo偶owej, 3 艂y偶ek miodu i kawa艂ek weinsztynu wielko艣ci orzecha w艂oskiego, kt贸ry mia艂ko ut艂ucze, i sk贸rk臋 razowego chleba zamoczonego wpierw w mocnym occie.

Gdy pomienione artyku艂y zmieszaj膮 si臋 dobrze w bary艂ce wpierw octem wyp艂ukanej, przydaje si臋 do艅 sk贸rk臋 chlebow膮 i zatyka g臋stym p艂贸tnem, poczem stawia si臋 naczynie blisko pieca wolno opalanego, gdzie powinno sta膰 spokojnie kilka tygodni, w kt贸rym to czasie utworzy si臋 ocet t臋gi i przyjemny.

Tu doda膰 nale偶y, 偶e bary艂ka powinna tylko do po艂owy swej obj臋to艣ci by膰 nape艂nion膮. Po 6 – 7 tygodniach zlewa si臋 ocet ostro偶nie do innego naczynia a to do pe艂na i zakorkowawszy stawia si臋 w ch艂odnem miejscu aby si臋 sklarowa艂. Do pozosta艂ego osadu w pierwszej bary艂ce nalewa si臋 znowu nieco pierwotnych materya艂贸w (bez chleba) i uzyska si臋 niewyczerpane 藕r贸d艂o domowego octu r贸wnie t臋giego jak taniego.