kuchnia

艁y偶k臋 smalcu da膰 do rondla, 4. lub 5. cebul pokrajawszy wrzuci膰, gdy si臋 rozpu艣ci, dusi膰 mieszaj膮c, dop贸ki nie dostanie zapachu. Doda膰 na koniec mo偶na, papryki, co dodaje koloru, aromatu i smaku; mie膰 przygotowane mi臋so wieprzowe albo dobre wo艂owe, lub pol臋dwice pokrajane na drobne kawa艂ki, wrzuci膰 mieszaj膮c, podlewaj膮c po troche wody a偶 mi臋so na wp贸艂 zmi臋knie, teraz doda膰 艂y偶k臋 pomidor贸w, posoli膰 nala膰 wod膮, 偶eby przykryte by艂o mi臋so i pod pokryw膮 gotowa膰 p贸ki nie zmi臋knie.

Chc膮c mie膰 zup臋 z tego gulaszu wrzuci膰 kartofle sorowo pokrajane zala膰 wody aby na 3 palce wszystko by艂o pokryte i gdy kartofele zmi臋kn膮, i gulasz gotowy.

 

Przepis z 1903 roku na przygotowanie gulaszu w臋gierskiego wed艂ug „Ksi臋gi kucharskiej J贸zefy Kruszy艅skiej”.