kuchnia

We藕 kwasu chlebowego tyle ile ma by膰 zupy. Zagotuj i odstaw, aby wych艂贸d艂o.

We藕 listk贸w burakowych m艂odych (botwinja) ugotuj na mi臋kko, odced藕, posiekaj drobno, z艂贸偶 na talerzu i odstaw.

Jaj ugotowanych na twardo 4 albo wi臋cej, obierz z 艂upiny, oddziel 偶贸艂tka delikatnie, bia艂ka pokraj na drobne pod艂u偶ne paseczki, z艂贸偶 na talerz i odstaw.

Rak贸w ile os贸b, albo wi臋cej ugotuj z koperm, wystud藕, obieraj osobno szyjki, 艂apki, u艂贸偶 na talerzu wraz ze smakiem z wn臋trza.

Og贸rk贸w 艣wie偶ych, zielonych kilka, obierz z 艂upiny, pokraj na talarki, z艂贸偶 na talerzu i odstaw.

M艂odego zielonego kopru, m艂odej zielonej cebulki, m艂odziutkiej pietruszeczki a kto lubi i zielonego czosnyczku (herbes-finu) usiekaj drobno, z艂贸偶 na talerzu i odstaw.

Gdy masz to wszystko przygotowane we藕 waz臋, daj do niej 偶贸艂tka twarde, dwie 艂y偶ki m艂odej 艣mietany i du偶膮 艂y偶k膮 drewnian膮 rozgnie膰 i rozmi臋szaj dobrze 偶贸艂tka i 艣mietan臋 na miazg臋.

Dodaj 艣mietany wi臋cej, w艂贸偶 botwink臋 i herbes-finy, wymi臋szaj, nareszcie lej kwas ostro偶nie ile ma by膰 zupy.

Pos贸l, skosztuj, je偶eli za kwa艣ne wlej troch臋 wody. Potem w艂贸偶 raki, og贸rki, bia艂ka w cieniutkie paski; na samym ko艅cu kawa艂ek czysto wymytego lodu.

Mo偶na ten sam ch艂odnik mie膰 r贸偶owy je偶eli si臋 we藕mie kwasu burakowego zamiast chlebowego.

 

Przepis na przygotowanie ch艂odnika ukrai艅skiego wed艂ug 鈥濳si臋gi kucharskiej J贸zefy Kruszy艅skiej鈥.