kuchnia

Barszcz czerwony na kwasie cytrynowym po staropolsku

W maju i czerwcu, gdy ju┼╝ buraki trac─ů smak a m┼éodych jeszcze nie ma, mo┼╝na robi─ç wyborny barszcz burakowy na kwasie cytrynowym.

Ugotowa─ç par─Ö ─çwik┼éowych burak├│w, lub je┼╝eli to jest w czerwcu kilka m┼éodych w ca┼éo┼Ťci, kt├│re wtedy ju┼╝ s─ů wielko┼Ťci du┼╝ego orzecha w┼éoskiego. Ugotowa─ç smak z ko┼Ťci lub wreszcie z kilku grzyb├│w, cebuli, w┼éoszczyzny, kt├│r─ů jednak rzuca si─Ö na smak ju┼╝ przecedzony, buraczki utrze─ç na tarku, w┼éo┼╝y─ç w sitko i przela─ç smakiem, ┼╝eby barszcz by┼é czerwony, je┼╝eli za┼Ť m┼éode, to drobniutko poszatkowane tak┼╝e kolor dadz─ů, wsypa─ç na cztery osoby czyli na kwartowy garnuszek szczypt─Ö kwasku cytrynowego, stosuj─ůc si─Ö w tem do w┼éasnego smaku.

Kwaterk─Ö dobrej ┼Ťmietany, bo nic gorzej nie popsuje potrawy jak z┼éa ┼Ťmietana, rozbi─ç z p├│┼é ┼éy┼╝k─ů m─ůki, zaprawi─ç barszcz, lej─ůc gotuj─ůcy w rozbit─ů ┼Ťmietan─Ö, zagotowa─ç razem i wyla─ç w waz─Ö, w kt├│r─ů wsypa─ç troszk─Ö kopru siekanego, lej─ůc mi─Ösza─ç w wazie mocno ┼éy┼╝k─ů.

Do takiego barszczu podaj─ů si─Ö jajka na twardo ugotowane, obrane i w ─çwiartki pokrajane.