kuchnia

Barszcz czerwony na kwasie cytrynowym po staropolsku

W maju i czerwcu, gdy ju偶 buraki trac膮 smak a m艂odych jeszcze nie ma, mo偶na robi膰 wyborny barszcz burakowy na kwasie cytrynowym.

Ugotowa膰 par臋 膰wik艂owych burak贸w, lub je偶eli to jest w czerwcu kilka m艂odych w ca艂o艣ci, kt贸re wtedy ju偶 s膮 wielko艣ci du偶ego orzecha w艂oskiego. Ugotowa膰 smak z ko艣ci lub wreszcie z kilku grzyb贸w, cebuli, w艂oszczyzny, kt贸r膮 jednak rzuca si臋 na smak ju偶 przecedzony, buraczki utrze膰 na tarku, w艂o偶y膰 w sitko i przela膰 smakiem, 偶eby barszcz by艂 czerwony, je偶eli za艣 m艂ode, to drobniutko poszatkowane tak偶e kolor dadz膮, wsypa膰 na cztery osoby czyli na kwartowy garnuszek szczypt臋 kwasku cytrynowego, stosuj膮c si臋 w tem do w艂asnego smaku.

Kwaterk臋 dobrej 艣mietany, bo nic gorzej nie popsuje potrawy jak z艂a 艣mietana, rozbi膰 z p贸艂 艂y偶k膮 m膮ki, zaprawi膰 barszcz, lej膮c gotuj膮cy w rozbit膮 艣mietan臋, zagotowa膰 razem i wyla膰 w waz臋, w kt贸r膮 wsypa膰 troszk臋 kopru siekanego, lej膮c mi臋sza膰 w wazie mocno 艂y偶k膮.

Do takiego barszczu podaj膮 si臋 jajka na twardo ugotowane, obrane i w 膰wiartki pokrajane.