kuchnia

Babka (baba) dro┼╝d┼╝owa staropolska

Baby zwyczajne robimy tak. Bierze si─Ö garniec m─ůki, przesiewa i wygrzewa. Do ┼Ťrodka wlewa si─Ö kwart─Ö mleka i 10 ┼éut├│w dro┼╝d┼╝y, rozdrobnionych w kwaterce mleka. Potem rozrabia si─Ö w ┼Ťrodku tym p┼éynem troch─Ö m─ůki i zostawia, aby ros┼éo.

Gdy zacznie dobrze rosn─ů─ç, wlewa si─Ö w to ┼╝├│┼étek ubitych od 30 – 40, zreszt─ů ile kto chce, je┼Ťli ┼╝├│┼étek tych jest 30, wzi─ů─ç do tego 8 bia┼éek na pian─Ö ubitych, cukru p├│┼étora funta, je┼Ťli kto chce, to i troch─Ö wi─Öcej, mas┼é─ů funt, migda┼é├│w gorzkich dwa ┼éuty, rodzynk├│w p├│┼é funta.

Wyrobi─ç ciasto z godzin─Ö, a potem k┼éa┼Ť─ç zaraz w formy mas┼éem dobrze wysmarowane i bu┼éeczk─ů wysypane. Postawi─ç w cieple, ┼╝eby wyros┼éy do trzech czwartych formy i nast─Öpnie wstawi─ç w gor─ůcy piec na godzin─Ö.

Przepis z 1896 roku.