kuchnia

Babka (baba) dro偶d偶owa staropolska

Baby zwyczajne robimy tak. Bierze si臋 garniec m膮ki, przesiewa i wygrzewa. Do 艣rodka wlewa si臋 kwart臋 mleka i 10 艂ut贸w dro偶d偶y, rozdrobnionych w kwaterce mleka. Potem rozrabia si臋 w 艣rodku tym p艂ynem troch臋 m膮ki i zostawia, aby ros艂o.

Gdy zacznie dobrze rosn膮膰, wlewa si臋 w to 偶贸艂tek ubitych od 30 – 40, zreszt膮 ile kto chce, je艣li 偶贸艂tek tych jest 30, wzi膮膰 do tego 8 bia艂ek na pian臋 ubitych, cukru p贸艂tora funta, je艣li kto chce, to i troch臋 wi臋cej, mas艂膮 funt, migda艂贸w gorzkich dwa 艂uty, rodzynk贸w p贸艂 funta.

Wyrobi膰 ciasto z godzin臋, a potem k艂a艣膰 zaraz w formy mas艂em dobrze wysmarowane i bu艂eczk膮 wysypane. Postawi膰 w cieple, 偶eby wyros艂y do trzech czwartych formy i nast臋pnie wstawi膰 w gor膮cy piec na godzin臋.

Przepis z 1896 roku.