Kuchnia

Kuchnia naszych przodków, tradycyjne smaki, zdrowe potrawy.

kuchnia

Chłodnik ukraiński z roku 1860 z Kijowa

Weź kwasu chlebowego tyle ile ma być zupy. Zagotuj i odstaw, aby wychłódło. Weź listków burakowych młodych (botwinja) ugotuj na miękko, odcedź, posiekaj drobno, złóż...
obwarzanki krakowskie

Obwarzanki krakowskie

Obwarzanki krakowskie to najstarszy na świecie współczesny fast food spotykany na ulicach, ma kilkusetletnią tradycję. Historycy odnaleźli rachunki z dworu króla Władysława Jagiełły i...
kuchnia

Marmelada morelowa Hrabiny Julji Dzieduszyckiej

Marmelada morelowa Wyrzucić pestki, nasypać cukru, na każdą czwartą część moreli, rzucić do rywki przesypawszy cukrem i gotować aż zupełnie się rozgotują do soku. Przefasować przez...
kuchnia

Gulasz węgierski staropolski

Łyżkę smalcu dać do rondla, 4. lub 5. cebul pokrajawszy wrzucić, gdy się rozpuści, dusić mieszając, dopóki nie dostanie zapachu. Dodać na koniec można,...
kuchnia

Marmelada z głogu staropolska

Przepis na przygotowanie przetworu zimowego z głogu według "Księgi kucharskiej Józefy Kruszyńskiej". Głóg wydrylować i na 9 dni włożywszy do garnka przycisnąć kamykiem, po 9...
kuchnia

Barszcz czerwony na kwasie cytrynowym po staropolsku

Barszcz czerwony na kwasie cytrynowym po staropolsku W maju i czerwcu, gdy już buraki tracą smak a młodych jeszcze nie ma, można robić wyborny barszcz...
kuchnia

Jak zrobić dobry ocet staropolski

Robota dobrego octu Ocet jest niezbędnie potrzebny w gospodarstwie domowem, a wszelako mało kto go wyrabia, tylko kupuje po sklepach na kwarty albo kwaterki; i...
kuchnia

Korniszony staropolskie

Korniszony staropolskie Drobne małe ogóreczki kładą się do zimnej wody, a następnie po upływie kilku godzin, ocierają się zapomocą szczotki. Opłukawszy je jeszcze raz wodą, umieszcza...
kuchnia

Babka drożdżowa staropolska

Babka (baba) drożdżowa staropolska Baby zwyczajne robimy tak. Bierze się garniec mąki, przesiewa i wygrzewa. Do środka wlewa się kwartę mleka i 10 łutów drożdży,...
kuchnia

Tort chlebowy staropolski

Tort chlebowy staropolski Bierze się n. p. ćwierć funta migdałów dobrze potłuczonych w moździerzu i włożyć do szklanki, dać tyleż (szklankę) bułki utartej na tarku,...