poniedziałek, Lipiec 23, 2018

Kuchnia

Kuchnia naszych przodków, tradycyjne smaki, zdrowe potrawy.

kuchnia

Barszcz czerwony na kwasie cytrynowym po staropolsku

Barszcz czerwony na kwasie cytrynowym po staropolsku W maju i czerwcu, gdy już buraki tracą smak a młodych jeszcze nie ma, można robić wyborny barszcz...
kuchnia

Jak zrobić dobry ocet staropolski

Robota dobrego octu Ocet jest niezbędnie potrzebny w gospodarstwie domowem, a wszelako mało kto go wyrabia, tylko kupuje po sklepach na kwarty albo kwaterki; i...
kuchnia

Korniszony staropolskie

Korniszony staropolskie Drobne małe ogóreczki kłądą się do zimnej wody, a następnie po upływie kilku godzin, ocierają się zapomocą szczotki. Opłukawszy je jeszcze raz wodą, umieszcza...
kuchnia

Babka drożdżowa staropolska

Babka (baba) drożdżowa staropolska Baby zwyczajne robimy tak. Bierze się garniec mąki, przesiewa i wygrzewa. Do środka wlewa się kwartę mleka i 10 łutów drożdży,...
kuchnia

Tort chlebowy staropolski

Tort chlebowy staropolski Bierze się n. p. ćwierć funta migdałów dobrze potłuczonych w moździerzu i włożyć do szklanki, dać tyleż (szklankę) bułki utartej na tarku,...
kuchnia

Zupa z jabłek lub gruszek staropolska

Zupa z jabłek lub gruszek staropolska Dojrzałe jabłka lub gruszki pokrajać na ćwiartki, oczyscić wewnątrz, wypłukać, nalać wody tak, żeby się dobrze zamoczyły i gotować...
kuchnia

Zupa cytrynowa staropolska

Zupa cytrynowa staropolska Ugotować jak zwyczajnie rosół z mięsa wołowego, potem wziąć n. p. na kwartę zupy kwaterkę śmietany kwaśnej, jedno lub dwa żółtka, sok...
kuchnia

Zupa grochowa staropolska

Zupa grochowa staropolska Pół kwarty grochu zalać 1 i 1/2 kwartami wody miękkiej zagotować, włożyć pół kilograma wieprzowiny i gotować póki groch nie będzie miękki. Wtedy...
kuchnia

Wyborny sposób marynowania śliwek

Wyborny sposób na marynowanie śliwek Ocet wygotowany z cynamonem, gwoździkami i skórkami cytrynowemi, nalewa się na śliwki, które się zrywają z ogonkami i wycierają pierwej...
16FaniLubię
13ObserwującyObserwuj